Учнівська науково-практична конфренція -2013. Український делікатес
Тези
Тема. Український делікатес
Автор: Козік Микита Олександрович
Клас: 2
Навчальний заклад: Петрівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів
Петрівської райдержадміністрації Кіровоградської області
Керівник: Плис Олена Валеріївна, вчитель початкових класів
Мета роботи – дослідити реальну властивість сала і зробити висновки щодо його цінності чи шкідливості для організму людини.
Завдання:
- опрацювати відповідну літературу, дізнатись більше інформації, цікавих фактів про користь сала;
- зустрітися з лікарем, щоб дізнатися, чи шкодить сало організму;
- зустрітися із фермером-свиноводом для з’ясування питання: як доглядати свиней, щоб отримати корисне і смачне сало?
- з’ясувати, де і як використовують сало люди;
- дізнатися про рецепти із салом і з’ясувати: чи дійсно існує сало у шоколаді?
Гіпотеза: сало є цінним та корисним продуктом для людського організму і
широко використовується людиною.
Під час виконання практичної роботи я відвідав лікаря - терапевта, фермера-
свиновода, визначив однодумців-салолюбителів серед учителів школи та приготував найпопулярніше сучасне блюдо «Сало у шоколаді».
Підсумовуючи отриману інформацію, можна сказати, що:
- сало для дитячого організму зовсім не шкідливе. Я можу вживати його
навіть щодня, але не більше 30 г. Холестерин для організму людини – це зовсім не «страшна», а й у деякій мірі корисна речовина. Навіть для розвитку інтелекту потрібен холестерин!
- Для того щоб у свиней було смачне і корисне сало, потрібно годувати їх
різноманітними кормами: меленим зерном (пшениця, ячмінь, кукурудза), буряком, кабаком, фруктами (яблука, груші, сливи), молоком, сироваткою, жирними відходами зі столу, травою (кропива, люцерна, щириця); доглядати: вчасно прибирати, підстеляти соломою, організовувати вигул, говорити до них та чухати за вушком.
- На базарі сало потрібно вибирати білого або злегка рожевуватого кольору.
Щоб дізнатися чи м’яке сало, потрібно проштрикнути його сірником. Якщо він легко входить у м'якоть, значить сало м'яке.
- У школі серед учителів я знайшов однодумців – любителів сала, як і я. Вони
полюбляють його їсти у будь-якому вигляді. Директор школи Гнатюк Лідія Григорівна та вчитель музики Чорнопольський Сергій Валентинович розповіли, доступно для мене, рецепти приготування сала і я обов’язково приготую їх із бабусею найближчим часом.
- Я вперше сам готував блюдо із сала! І це було справжнісіньке «Сало у
шоколаді». Смакуючи власноруч приготовлене блюдо, я можу сказати, якби не знав, що це сало у шоколаді, то нізащо не здогадався б! Насправді, у блюді переважає смак прянощів з легкою ноткою шоколаду. Вгадати, що всередині сало - неможливо! Я придумав, навіть, назву цьому блюду – хрюкерс (хрю – звук, який вимовляє свиня, -керс – складова слова снікерс).
Тож я з упевненістю можу крокувати до бабусі і аргументуючи переконувати
її, що сало – це не тільки смачний продукт, а ще й корисний (якщо їсти в розумних дозах). А в знак примирення, пообіцяю їй завжди допомагати готувати блюда із сала, бо сало полюбив ще більше!