Учнівська науково-практична конфренція -2013. Український делікатес

15.12.2013 19:35

Тези

Тема. Український делікатес

Автор: Козік Микита Олександрович

Клас: 2

Навчальний заклад: Петрівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів

                                      Петрівської райдержадміністрації Кіровоградської області

Керівник: Плис Олена Валеріївна, вчитель початкових класів

       Мета роботи – дослідити реальну властивість сала і зробити висновки щодо його цінності чи шкідливості для організму людини.

       Завдання:

  1. опрацювати відповідну літературу, дізнатись більше інформації, цікавих фактів про користь сала;
  2. зустрітися з лікарем, щоб дізнатися, чи шкодить сало організму;
  3. зустрітися із фермером-свиноводом для з’ясування питання: як доглядати свиней, щоб отримати корисне і смачне сало?
  4. з’ясувати, де і як використовують сало люди;
  5. дізнатися про рецепти  із салом і з’ясувати: чи дійсно існує сало у шоколаді?

Гіпотеза:  сало є цінним та корисним продуктом для людського організму і

широко використовується людиною.

         Під час виконання практичної роботи я відвідав лікаря - терапевта, фермера-

свиновода, визначив однодумців-салолюбителів серед учителів школи та приготував найпопулярніше сучасне блюдо «Сало у шоколаді».  

          Підсумовуючи отриману інформацію, можна сказати, що:

  1.  сало для дитячого організму зовсім не шкідливе.  Я можу вживати його

навіть щодня, але не більше 30 г. Холестерин для організму людини – це зовсім не «страшна», а й у деякій мірі корисна речовина. Навіть для розвитку інтелекту потрібен холестерин!

  1. Для того щоб у свиней було смачне і корисне сало, потрібно годувати  їх

різноманітними кормами: меленим зерном (пшениця, ячмінь, кукурудза), буряком, кабаком, фруктами (яблука, груші, сливи), молоком, сироваткою, жирними відходами зі столу, травою (кропива, люцерна, щириця);  доглядати: вчасно прибирати, підстеляти соломою, організовувати вигул, говорити до них та чухати за вушком.

  1. На базарі сало потрібно вибирати білого або злегка рожевуватого  кольору.

      Щоб дізнатися чи м’яке сало, потрібно  проштрикнути його сірником. Якщо він легко входить у м'якоть, значить сало м'яке.

  1. У школі серед учителів я знайшов однодумців – любителів сала, як і я. Вони

полюбляють його їсти у будь-якому вигляді. Директор школи Гнатюк Лідія Григорівна та вчитель музики  Чорнопольський Сергій Валентинович розповіли, доступно для мене, рецепти приготування сала і я обов’язково приготую їх  із бабусею найближчим часом.

  1. Я вперше сам готував блюдо із сала! І це було справжнісіньке «Сало у

шоколаді». Смакуючи власноруч приготовлене блюдо, я можу сказати, якби   не знав, що це  сало у шоколаді, то  нізащо не здогадався б! Насправді, у блюді переважає смак прянощів з легкою ноткою шоколаду. Вгадати, що всередині сало - неможливо! Я придумав, навіть, назву цьому блюду – хрюкерс (хрю – звук, який вимовляє свиня, -керс – складова слова снікерс).

Тож я з упевненістю можу крокувати до бабусі і аргументуючи переконувати

її, що сало – це не тільки смачний продукт, а ще й корисний (якщо їсти в розумних дозах). А в знак примирення, пообіцяю їй завжди допомагати готувати блюда із сала, бо сало полюбив ще більше!